Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση - βόμβα για διάσπαση της Google από το Ευρωκοινοβούλιο

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του διαδικτυακού κολοσσού Google, έπειτα από την πρόταση των ευρωβουλευτών για διάσπαση της εταιρείας, προκειμένου να σταματήσει η να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Σε μια ιστορική απόφαση στο Στρασβούργο, 384 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 174 κατά της πρότασης «να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης».

Ωστόσο, η διάσπαση θεωρείται απίθανη, καθώς οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την εξουσία να επιβάλουν την πρότασή τους. Όμως, η ψηφοφορία στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον γίγαντα του Διαδικτύου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δεν έχει ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια πρόταση, ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν να εξαλείψουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς.

Αν και στο ψήφισμα δεν γίνεται σαφής αναφορά στη Google, οι ευρωβουλευτές έδειξαν τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τις πρακτικές της αμερικανικής εταιρείας.

Τα βασικά σημεία στα οποία οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρότασή τους είναι:

α) ο τρόπος που η Google χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της

β) ο τρόπος που η Google αντιγράφει υλικό άλλων ιστότοπων (π.χ. κριτικές για εστιατόρια)

γ) η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ιδίως στις διαδικτυακές διαφημίσεις και

δ) οι περιορισμοί που επιβάλλει ο αμερικανικός κολοσσός στον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρεία.

Η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης με ποσοστό 90%, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο αγοράς της είναι 68%.

Η Κομισιόν έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το θέμα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε πως «η Google θα καταλάβει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να μην ακολουθεί κάποιος το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου