Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΚ! Αναγκάζουν τους αστέγους να 'φορούν' κίτρινα τρίγωνα!

Μόνο σοκ και τρόμο μπορεί να προκαλέσει η είδηση πως η πόλη της Μασσαλίας ακολουθεί ναζιστικές πρακτικές και μοιράζει "ταυτότητες" που φέρουν πάνω τους ένα κίτρινο τρίγωνο, με στόχο να ξεχωρίζει τους άστεγους πολίτες της!

Η εικόνα ενός άνδρα να έχει καρφιτσώσει στο στήθος του ένα κίτρινο τρίγωνο γιατί είναι άστεγος κάνει το γύρο του διαδικτύου μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου. Και το μόνο που προκαλεί είναι θλίψη για το πόσο χαμηλά μπορεί να (ξανα)πέσει ο άνθρωπος, που δεν διδάχτηκε από τα εγκλήματα του παρελθόντος του.
Μια κάρτα με ένα τρίγωνο που είναι κίτρινο και η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό όταν το βλέπει κανείς είναι τα τρίγωνα που οι Ναζί φορούσαν στους Εβραίους για να τους ξεχωρίζουν. Τώρα δεν είναι Εβραίοι, δεν είναι γκέι αλλά είναι άνθρωποι που έχουν μείνει στο δρόμο. Κυριολεκτικά.
Οι κάρτες αυτές, με την φωτογραφία του κατόχου τους, αναφέρουν πάνω το όνομά του, την ημερομηνία γέννησης αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν ή αν έχουν αλλεργίες! Όποιος τις έχει πρέπει να τις φορά κάπου εμφανώς. Όπως ακριβώς τα κίτρινα τρίγωνα που ανάγκαζαν οι Ναζί να φορούν οι Εβραίοι. Εκεί φτάσαμε...
Η απόφαση της Μασσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, έχει προκαλέσει οργή και θύελλα αντιδράσεων, φυσικά.
Πέρα από τις αντιδράσεις των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τουλάχιστον η κυβέρνηση Ολάντ τοποθετήθηκε. «Είμαι σοκαρισμένος. Το να αναγκάζεις έναν άστεγο άνθρωπο να φορά ένα κίτρινο τρίγωνο που δείχνει ποια αρρώστια έχει είναι εξωφρενικό. Δεν τα βάζεις με τους αδύναμους. Δεν γράφεις την αρρώστιά τους πάνω στα ρούχα τους. Το ιατρικό απόρρητο είναι θεμελιώδες δικαίωμα», είπε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Γαλλίας.
Οι τοπικές αρχές δικαιολογήθηκαν πως το μόνο που ήθελαν να κάνουν να την κατάπτυστη πρωτοβουλία τους ήταν να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους διασώστες αν χρειαστεί να παρέμβουν για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον από τους άστεγους της πόλης.
Έτσι είπαν και οι Ναζί στους Εβραίους, βέβαια, ότι δεν θα σταμπαριστούν. Μετά, τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου