Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Οι ΗΠΑ φλέγονται - 20χρονος βρέθηκε νεκρός

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στο Φέργκιουσον μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην παραπεμφθεί σε δίκη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου άοπλου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν,ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον. Την εικόνα χάους συνθέτουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και εκτεταμένα επεισόδια βίας. Εικοσάχρονος βρέθηκε νεκρός, χωρίς να αποκλείεται ο θάνατός του να έχει σχέση με τα τεκταινόμενα.


Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως στη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ορλεάνη, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν αυτοκινητόδρομους διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και την άνιση μεταχείριση των πολιτών από τα όργανα της επιβολής του νόμου.
«Θέλουμε ειρήνη. Ζητάμε απαντήσεις», φωνάζουν εξαγριωμένοι οι διαδηλωτές, πετώντας πέτρες προς τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «LA Times» το πλήθος των εξεγερμένων σχεδιάζει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για ολόκληρη την εβδομάδα,. ίσως και παραπάνω.
Η αστυνομία από την πλευρά της, μέσω σημερινής ανακοίνωσης, κρίνει τις συγκεντρώσεις παράνομες και δηλώνει μέσω twitter ότι όσοι δεν απομακρυνθούν από την περιοχή θα συλληφθούν.
Στην Ουάσινγκτον υπάρχουν 400 διαδηλωτές, στην Βοστόνη 1.500, στο Ντιτρόιτ 75 και στο Οκλαντ 980!

Εκκλήσεις για ηρεμία

Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου», δήλωσε και κάλεσε όλους όσους αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν «με ειρηνικό τρόπο».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.

Χωρίς τέλος τα επεισόδια

Στο Φέργκουσον ξέσπασαν χθες για δεύτερη ημέρα βίαια επεισόδια με οργισμένους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε κτίρια, αυτοκίνητα, ακόμα και σε μία εκκλησία.
Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις.
 Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ έχουν καεί 12 κτήρια, τουλάχιστον 80  άνθρωποι έχουν συλληφθεί με διάφορες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων εμπρησμό, διάρρηξη και λεηλασία.
Ο  Μπέλμαρ πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με δική του καταμέτρηση, 150 πυροβολισμοί ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών. Όμως η αστυνομία δεν απάντησε και δεν υπήρξαν νεκροί.
Ο Τζέι Νίξον κυβερνήτης της πολιτείας Μιζούρι στις ΗΠΑ διέταξε να αναπτυχθούν  στο Φέργκιουσον εκατοντάδες επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς, τριπλασιάζοντας τις δυνάμεις της έπειτα από τη χθεσινή νύχτα που σημαδεύτηκε από ταραχές και λεηλασίες επιχειρήσεων, ενώ πρόσθεσε ότι οι άνδρες της θα έχουν ενισχυμένες εξουσίες.
Ο κυβερνήτης Τζέι Νίξον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.200 άνδρες της Εθνοφρουράς θα βρίσκονται κοντά στο Φέργκιουσον. Εκατοντάδες άλλοι θα αναπτυχθούν μέσα στην πόλη με τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, συμπλήρωσε.

Βρέθηκε κι άλλος νεαρός νεκρός

Νεκρός μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο βρέθηκε νεαρός πολύ κοντά στο δρόμο του Φέργκιουσον όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Μάικλ Μπράουν, χωρίς να έχει καταστεί προς το παρόν σαφές εάν ο θάνατος συνδέεται με την έκρηξη οργής που ακολούθησε την απαλλαγή του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον.
Πρόκειται για τον Ντεάντρε Τζόσουα, γύρω στα 20, ο οποίος πυροβολήθηκε και στη συνέχεια πυρπολήθηκε, κατά πληροφορίες του δικτύου KTVI-TV. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα του Post Dispatch, ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζον Μπέλμαρ, δεν υποβαθμίζει την πιθανότητα ο θάνατος του 20χρονου να συνδέεται με το κύμα βίας που ρήμαξε τη Δευτέρα το Φέργκιουσον.
Φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν ένα λευκό αυτοκίνητο με σπασμένο το παράθυρο του οδηγού. Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό, και χαρακτηρίζουν τον θάνατο ύποπτο.

Αμετανόητος ο Ουίλσον

Ο Ντάρεν Ουίλσον, ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.
Ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μπράουν έβαλε το χέρι του μέσα στο περιπολικό και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο.
Ο Ουίλσον περιέγραψε εξάλλου πως ο Μπράουν έτρεξε εναντίον του και ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει.

Άγνωστη η τύχη του στο σώμα

Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον στο αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον, δήλωσε ο Τζέιμς Νόουλς δήμαρχος του προαστίου του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι.
Ο Ουίλσον έχει τεθεί σε αργία, αλλά συνεχίζει να πληρώνεται, από τις 9 Αυγούστου, οπότε σημειώθηκε το τραγικό συμβάν, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας, σημείωσε ο Νόουλς.
Παράλληλα ο δήμαρχος του Φέργκιουσον κατήγγειλε ότι η Εθνοφρουρά δεν αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα στην πόλη, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν.

Οικογένεια Μπράουν: Θα στραφούμε κατά της απόφασης

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μπράουν κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων.
"Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν", δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι.
Επισήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.
"Θα στραφούμε κατά της απόφασης γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς".
Οι δικηγόροι της οικογένειας δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις βίαιες διαδηλώσεις.

Δάκρυα και οργή

Έλλειψη δικαιοσύνης, ντροπή, διεφθαρμένο σύστημα: πολλοί Αμερικανοί αστέρες του κινηματογράφου, της μουσικής, αλλά και του αθλητισμού εξέφρασαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την απογοήτευση και την αποστροφή τους μετά την απόφαση να μην προσαχθεί σε δίκη ο Ντάρεν Ουίλσον.

Ρωσία

Οι ταραχές στο Φέργκιουσον δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν "τεράστια εσωτερικά προβλήματα στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σύμφωνα με τη Ρωσία.
"Τα τελευταία γεγονότα στο Φέργκιουσον είναι μια νέα, πολύ ανησυχητική ένδειξη προς τις αμερικανικές αρχές ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα να επιλύσουν τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα που έχουν στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ασχοληθούν με την επίλυση των δικών τους προβλημάτων, αντί να κάνουν ηθικά κηρύγματα σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου